1) ورق 304 استیل
2) ورق 316 استیل
3) لوله مانیسمانL 316
4) ورق 321
5) ورق 310
6) ورق 430
7) میلگرد 304
8) میلگرد 316
9) میلگرد 430
10) لوله مانیسمان 304
11) لوله مانیسمان 316
12) لوله مانیسمانL 316
13) لوله مانیسمان 321
14) لوله مانیسمان S 310
15) لوله درزدار 304
16) تیوب 316
17) نبشی
18) پروفیل
19) تسمه
ضایعات که در بالا عنوان شد از انواع ضایعات و قراضه های استیل می باشد که در ساختمان سازی به کار می رود. به جزء موارد نامبرده هر وسیله ای که از جنس استیل می باشد نیز، ضایعات استیل به حساب می آیند .
به طور کلی استیل ضد زنگ 4 زیر مجموعه یا دسته بندی را شامل می شود ضمنا استیل بازیافتی نیز در همین چهار دسته قرار می گیرد .
استیل غیرمغناطیسی : استیلی که کمتر از 10/0 درصد کربن و کروم ، آهن و نیکل را دارا باشد ، استیل ضد زنگ غیرمغناطیسی نامیده می شود. برای مثال استنلیسL 304 و 304 به ترتیب 18/10 و 18/8 نامیده شده اند و غیر آهن ربایی هستند. استیل های غیر مغناطیسی به گروه بالاتر از 65/0 % شناخته می شوند.
استیل ضد زنگ مغناطیسی: آلیاژی با کربن پایین تر از 1/0 % با آهن، که آهنربا را جذب می کند .
گروه دوپلکس : دوپلکس ترکیب آلیاژ های کروم ، آهن و نیکل با ترکیب ضد زنگ مغناطیسی وغیر مغناطیسی است که آهنربا را جذب می کند .
گروه معمولی
گروه مارتنزیت ضد زنگ
گروه مارتنزیت کربن اش بیش از 01/0 % است و علاوه بر خاصیت آهنربایی خود، دربرابر حرارت محکم و سخت می باشد .
انواع استیل های ضدزنگ مغناطیسی و غیرمغناطیسی:
لازم به ذکر است که استیل های ضد زنگ در مقابل خوردگی و حرارت مقاوم هستند ، کار کرد عالی دارند ، طول عمر زیاد ، هزینه کم ، قابل بازیافت ، خنثی ، به راحتی تولید می شود و در برابر وزن مقاوم هستند.
استیل های ضد زنگ غیر مغناطیسی:
نوعی از قراضه های استیل از آلیاژ 304 نیکل 8 تا 10درصد ، کروم 18 تا 20درصد و کربن 08/0 درصد می باشد. اگر ترکیب آلیاژ تغییر کند گروه های دیگر از استیل ضد زنگ 301 و 304 به وجود خواهند آمد. انواع قراضه های استیل از نوع ضد زنگ غیر مغناطیسی به سه حالت تقسیم شده است که هر کدام یک گروه را تشکیل داده اند.
اگر خواص مکانیکی را در مد نظر شما باشد با یکی از موارد زیر روبرو خواهید شد.
گروه اول: با بالا رفتن نیتروژن، قدرت در دمای پایین نیز بالا خواهد رفت مانند N 304 یاLN 304 .
گروه دوم: با بالا رفتن کربن، خواص مکانیکی بالا خواهد رفت مانند استیل ضد زنگ 301 .
گروه سوم: با کم کردن کربن و اضافه کردن نیتروژن در استیل ضد زنگ 301 جوش پذیری بالا رفته ، خاصیت غیر شکنندگی به همراه مقاومت در مقابل خوردگی افزایش خواهد یافت. برای نمونهLN 301 .
گروه چهارم: با بیشتر کردن نیکل تا 12 درصد، ترکیب به صورت انبساطی بالا خواهد رفت. برای نمونه 305 اکسیداسیون در حرارت بالا را در نظر بگیرید. در استیل ضد زنگ باید نیکل و کروم بیشتر شود. برای نمونه 305 . اگر هدف ما از بیشتر کردن نیتروژن، مقاومت در مقابل خوردگی باشد باید با استیل ضد زنگ 304 به 2 گروه زیر برسیم.
گروه اول : اگر مقاومت در مقابل اکسیداسیون در حرارت بالا را در نظر دارید در استیل ضد زنگ باید نیکل و کروم بیشتر شود. برای نمونه 309، 314، 310 وS 310 .
گروه دوم : برای بالا رفتن مقاومت در مقابل خوردگی باید مولیبدن را افزایش داد تا مقاومت بالا برود. استیل های ضد زنگ 316 با 2درصد مولیبدن ، 316 با 2/5 درصد مولیبدن و 317 با 3 درصد مولیبدن نمونه ای از گروه دوم حالت دوم هستند.
اگر برای بالا رفتن کیفیت جوش پذیری استیل نیاز دارید، باید به گروه های زیر توجه کنید:
گروه اول: با کمتر شدن کربن و بالا رفتن تیتانیوم به طور نسبی جوش پذیری استیل ضد زنگ با بالا رفتن مولیبدن ، کروم و نیتروژن استیل ضد زنگ 304 مقاومت کیفیت جوش پذیری بالا خواهد رفت، برای نمونه مولیبدن های 6 درصد . بدین ترتیب قراضه های استیل ضدزنگ از نوع غیرمغناطیسی از انواع گفته شده خواهند بود.
انواع قراضه های استیل ضدزنگ مغناطیسی:
استیل ضد زنگ AISI بالاترین مصرف را در میان استیل های ضد زنگ مغناطیسی داراست. استیل های ضد زنگ مغناطیسی در وضعیت های گوناگون حفظ ظاهر خواهند کرد و جزء استیل های پرکاربرد می باشند.
بالا رفتن مولیبدن و کروم از از نوع استیل ضد زنگ، سبب مقاومت بالا و بالا رفتن ترکیب نیوبیوم و تیتانیوم برای بالا رفتن جوش پذیری استیل است.
گروه اول: اگر قراضه های استیل از گروه اول باشد استیل های می باشد که از 10_ 14 درصد کروم تشکیل شده اند .استیل های 410 ، L 410 ، 420 و 409 از نوع گروه اول هستند.
30 درصد استیل های ضد رنگ از گروه های اول هستند. گروهی که کمترین کروم و قیمت ارزانی دارند در محیط های نامناسب به احتمال زیاد زنگ میزنند.
گروه اول در ساخت صدا خفه کن ها، مثل اگزوز ماشین کاربرد دارند. همچنینL 410 کاربرد زیادی در ساخت کانتینر ها ، مینی بوس ها ، اتوبوس ها و فریم های LCD دارد.
گروه دوم: برخی قراضه های استیل از گروه دوم هستند ، گروهی که استیل ضد زنگ 430 شاخص گروه است. کروم استیل 14 تا 18 درصد است. پر مصرف ترین استیل ضد زنگ مغناطیسی است. تقریبا 48 درصد مصرف استیل در جهان از گروه دوم می باشد.
به علت بالا بودن کروم علاوه بر مقاومت بالا ، شباهت زیادی به استیل ضد زنگ غیر مغناطیسی 304 دارد. برای مثال، می توان به تولید دیگ های ماشین لباسشویی از کاربرد های این گروه اشاره کرد.
در ضمن استیل 430 جایگزین مناسبی برای استیل 304 است و در ساخت وسایل خانگی چون آشپز خانه ، ماشین ظرف شویی کاربرد دارد.
گروه سوم: شامل استیل های با 14 تا 18 درصد کروم می باشد. عناصر تثبیت کننده ای چون نیوبیوم و تیتانیوم در ترکیب فلزات موجود است. برای نمونه می توان به استیل 403 اشاره کرد.
در مورد فرق اصلی گروه سوم با گروه دومی؛ می توان به قابلیت جوش پذیری و شکل پذیری بهتر گروه دوم اشاره کرد، استیل 304 رفتار خوبی در این مورد از خود نشان داده است. تولید سنگ ، لوله ، سیستم اگزوز ، بخش های جوش شده ماشین لباسشویی از مصارف گروه سوم به شمار می رود.
مصرف استیل 304 گران و غیر اقتصادی است اما جایگزین مناسبی برای استیل ضد زنگ مغناطیسی خواهد بود.
گروه چهارم: شامل استیل هایی با ترکیب مولیبدن 436 ، 444 و 434 است که 7 درصد مصرف دارد. گروه چهارم چون با مولیبدن ترکیب شده مقاومتش در مقابل خوردگی بالا رفته است و در تولید تانکر های ویژه آب گرم ، آبگرمکن خورشیدی ، بخش های بیرونی اگزوز ، قطعات مایکروو ، کتری برقی ، پنل خارجی و غیره کاربرد بسیاری دارد.
استیل های 444 در مقابل خوردگی مقاومت شان مانند استیل 316 است.
گروه پنجم: شامل استیل های ضد زنگ 18 تا 30 درصد کروم است. استیل های که در هیچ گروهی دسته بندی نشده اند. از انواع مختلف گروه پنجم باید به 445 ، 446 ، 447 و غیره اشاره کرد.
گروهی که فقط 2 درصد مصرف را به دوش می کشند. به گروه پنجم کروم و مولیبدن اضافه شده تا مقاومت آنها زیاد شود مثل 316 مصرف کلی گروه پنجم در وضعیت سخت خوردگی و محیط های ساحلی است. شایان ذکر است که مقاومت 447 JIS معادل تیتانیوم است.
مشخصات کلی استیل های ضدزنگ مغناطیسی:
مشخصات کلی استیل های ضد زنگی که قراضه های استیل را تشکیل داده اند شامل مزایا ، خواص ، مشخصات و غیره است که هر کدام را توضیح داده ایم.
از مزایای آهنربایی بودن استیل های ضد زنگ ، همان بگیر بودن یا آهنربایی بودن است که به ساختار اتمی استیل مربوط است و استیل های ضد زنگ آهنربایی هم همچون فولاد کربنی زنگ خواهند زد.
خواص استیل ضدزنگ مغناطیسی : استیل ضد زنگ مغناطیسی به دلیل وجود کروم موجود در آن مقاوم است. بیشتر فلزات در برابر خورده شدن ضعیف هستند اما استیل ضد زنگ مقاوم است و عامل اصلی این موضوع ، کربن موجود در استیل ضد زنگ می باشد.
مقاومت موضعی : استیل ضد زنگ در مقابل خورده شدن ناشی از واکنش های شیمیایی مقاوم است و مقاومتش به ساختمان فلز مربوط نیست.
در استیل های ضد زنگ 444 و 436 علت مقاومت وجود مولیبدن است و در استیل ضد زنگ 304 مقاومت بیشتر شده و مقاومت استیل ضد زنگ 304 بیشتر از استیل های 441 ، 430 و 439 است.
خواص مکانیکی و فیزیکی:
استیل های ضد زنگ مغناطیسی برای ساخت مناسب هستند و کاربرد های اساسی زیادی دارند. استیل های ضد زنگ خواص مکانیکی شان قابل قبول است ( به ویژه در مقایسه کردن با استیل های ضد زنگ غیر مغناطیسی ).
مشخصات فیزیکی :
منظور از مشخصات فیزیکی ، توانایی های نظیر انتقال برق و حرارت ، انقباض و انبساط و غیره فلز است. استیل های ضد زنگ مغناطیسی شبیه به فولاد کربن هستند به همین دلیل در برابر حرارت، کمتر تغییر شکل می دهند.